Örülhetnek a gazdik

2024.06.05. 13:04

Két új kutyafuttató várható Debrecenben, már a helyszínek is ismertek – fotókkal, videóval

Örülhetnek a gazdik a debreceni önkormányzat újabb kezdeményezésének. Két kutyafuttató kialakítása is tervben van, az egyik helyszínen pedig olyan eszközöket is el fognak helyezni, melyeket ügyességi játékokra lehet majd használni.

Balogh Efraim

Örülhetnek a gazdik: a debreceni önkormányzat az Újkertben ismertette, milyen lesz a két új kutyafuttató

Forrás: Molnár Péter

A debreceni önkormányzat új célokat tűzött ki az állatvédelemmel kapcsolatban: két kutyafuttató kialakítását tervezi a következő hónapokban, melyeknek a már meglévőkhöz hasonlóan lakótelepi övezetek fognak otthont adni. A projekt részleteiről szerda délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be az egyik tervezett helyszínen, a Lehel utcai füves területen, ahol a Szöcske szobor áll. 

Bár még csak tervben van az újkerti kutyafuttató, de a zöldterületre még így is előszeretettel látogatnak ki a gazdik és kedvenceik Debrecen haon
Bár még csak tervben van az újkerti kutyafuttató, de a zöldterületre még így is előszeretettel látogatnak ki a gazdik és kedvenceik
Forrás: Molnár Péter

Papp László polgármester elmondta, már a kampány elején is fontos ügynek tartották az állatok megóvását, ezért egy kutyafuttatók kiépítését célzó megállapodás létrejötte van folyamatban a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal. A beruházásra 20 millió forintot nyert Debrecen. Szilágyi Edina önkormányzati képviselő, állatvédelmi referens javaslatára két új helyszínen terveznek ilyen létesítményt kialakítani a cívisváros vezetői: az egyiket a Lehel utca melletti Szöcske szobornál, a másikat pedig a Wesselényi lakótelepen.

Már tervezés alatt van a két új kutyafuttató Debrecen lakóövezeteiben

A polgármester elmondása szerint bár több lehetőség is felmerült, de végül azért választották ki a Lehel utcai területet, mert az a város több pontjáról viszonylag könnyen és gyorsan elérhető. A beruházási összeg egy részéből másfél méter magas kerítéssel fogják majd körbe keríteni az 1050 négyzetméternyi területet. 

Rávilágított, hogy a gazdák kérésére nem helyeznek el eszközöket a helyszínen – padokat és hulladékgyűjtőket viszont igen –, így szabadon dönthetnek amellett, milyen foglalkozásokat szeretnének tartani kutyáiknak. Ami a Wesselényi lakótelepet illeti, Papp László ismertette, hogy ott már lesznek olyan berendezések, melyeket ügyességi játékokra lehet majd használni.

– A folyamat elindításához szükség van a közgyűlés döntésére. Igyekszünk a júniusi testületi ülésre bevinni azt az előterjesztést, ami az alapítvánnyal történő megállapodást teszi majd lehetővé, azt követően pedig a nyár folyamán tervezünk két kutyafuttatót kialakítani – mondta a polgármester. Megjegyezte, jelenleg hat kutyafuttató található a város nagy zöld területtel rendelkező lakótelepi pontjain, s a továbbiakat is úgy szeretnék kialakítani, hogy az állattartók és azok között, akiknek nincs házi kedvencük, fennmaradjon a béke, össze tudják hangolni igényeiket, illetve szokásaikat. Rámutatott, hogy a következő években a megfelelő helyszín kiválasztása mellett újabb kutyafuttatókat igyekszik majd kialakítani a debreceni önkormányzat.

Újkert, Haon, Debrecen, kutyafuttató, állatbarát, állatvédelem
Papp László (elöl), mögötte balról: Szűcs Sándor önkormányzati képviselőjelölt, Korbeák György önkormányzati képviselő, Szilágyi Edina önkormányzati képviselő és állatvédelmi referens, illetve Barcza Dániel önkormányzati képviselőjelölt
Forrás:  Molnár Péter

Fejlesztések várhatóak az ebrendészeti telepen, és lesz állatvédelmi térkép is

Barcza Dániel önkormányzati képviselőjelölt úgy véli, nagyon jó helyet választottak ki, ugyanis a környezeti adottságok miatt a gazdák és kedvenceik is élvezhetik majd a szabadban eltöltött időt.

Szűcs Sándor önkormányzati képviselőjelölt beszámolt az állatvédelemmel kapcsolatos fejlesztésekről: az ebrendészeti telepen zajló beruházásokat az önkormányzat a Debreceni Közterület Felügyeleten keresztül valósítja meg. 

Ennek keretein belül új hűtőkamrát szereznek majd be, illetve korszerűsítik a macskamegfigyelőt és az elkülönítő helyiséget. Emellett célul tűzték ki a kapacitás bővítését, miszerint a jelenleg meglévő 20 kennelt további öttel bővítik majd, illetve újabbakat terveznek kialakítani. Elhelyeznek egy állatvédelmi térképet is a városban, ami meg fogja mutatni többek között azt, hol találhatóak a városban parkok, állatorvosi rendelők, menhelyek, állatbarát szálláshelyek, éttermek és kulturális központok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában